Kerio Mail Server
 
Kerio MailServer 6

Kerio MailServerMicrosoft Exchange is een waar manusje-van-alles. Behalve de verwerking van e-mail biedt Exchange ook toegang tot nieuwsgroepen en groupwarefaciliteiten met een gemeenschappelijke agenda, takenlijst, contacten en publieke berichtenmappen. Qua functionaliteit komt u zeker niets tekort. Waarom zou u dan geďnteresseerd zijn in een alternatief?

Exchange is groot en wordt bij iedere nieuwe versie nog omvangrijker en veeleisender, net als Windows zelf. Bovendien zijn de aan Microsoft verschuldigde licenties niet bepaald goedkoop. Langs de andere kant bleek Exchange met zijn GUI-beheer een ware verademing voor netwerkbeheerders die de ingewikkelde tekstconfiguratiebestanden van Unix-systemen gewend waren.

Over de jaren heen zijn er wel meer bedrijven geweest die mailservers voor Windows (en uiteraard ook voor Linux) op de markt gebracht hebben. Die hadden echter geen van alle de volle functionaliteit van een Exchange-server. Mogelijk deden ze e-mail, maar geen nieuwsgroepen en geen groupwarefunctionaliteit. Of wel gedeelde berichtenmappen maar geen agenda, kalender of takenlijst. Pas recentelijk beginnen onder Linux mailservers te verschijnen die niet alleen een grafisch beheer hebben, maar ook de volle functionaliteit van een Exchange-server bieden, tot en met connectoren voor Outlook-clients toe. Dus was het duidelijk een kwestie van tijd voor zulke alternatieven ook onder Windows zouden opduiken.

Kerio
Het Amerikaanse bedrijf Kerio Technologies is bij ons vooral bekend van hun firewallsoftware, maar ze hadden dus ook al een tijdje een mailserver op de markt. Tot dusver bood die echter geen groupwarefunctionaliteit en dat is met ingang van Kerio MailServer versie 6 wel het geval. Naast e-mail en nieuwsgroepen kunnen gebruikers voortaan ook hun berichten, contacten, agenda’s en takenlijsten met elkaar delen. Daarmee, zo zegt Kerio, is deze MailServer direct inzetbaar als vervanger van Microsoft Exchange. Het enige wat er niet in zit en in Exchange wel, is een IM-dienst (Instant Messaging). Als u die functionaliteit wenst, zult u dus een IM-server van een derde partij moeten aanschaffen en installeren.

Een gebruiker kan net zoals bij Exchange op meerdere manieren met de MailServer werken. Een gewone POP3-mailclient, een IMAP4-client, er is een webinterface en Kerio zorgde ook voor een Outlook Connector waarmee u Microsoft Outlook kunt laten samenwerken met de Kerio MailServer alsof het een Exchange-server is. Als u al een Exchange-server hebt draaien en wil overstappen naar de Kerio MailServer, dan biedt Kerio u een migratietool waarmee u alle post, gebruikersgegevens, mappen (zowel privé als publiek), agenda’s, contacten en takenlijsten kunt overzetten naar de Kerio MailServer. Deze tool installeert en draait u op de Exchange-server. Een groot pluspunt van de Kerio MailServer is dat hij ook op andere platformen dan Windows kan draaien: Linux en MacOS X:
  • Windows 2000/XP/2003/Vista, server en non-server editions
  • Red Hat Linux, SUSE Linux
  • Mac OS X
Kerio Outlook Connector voor Microsoft Outlook draait op Windows 2000/XP/2003/Vista.

Kerio MailServer platformen

Beheer
Kerio MailServer kan beheerd worden via een webinterface of met een administratieconsole. Met de administratieconsole kunt u meerdere MailServers bedienen en u kunt een favorietenlijst van deze servers aanleggen voor snelle beheertoegang tot ettelijke Kerio MailServers. Kerio heeft de beheerinterface supereenvoudig gehouden. Links is er een boomstructuur met alle menuopties en rechts het grote detailpaneel. Het beheermenu telt vier hoofdonderdelen: configuratie, domeininstellingen, status en logboeken. Configuratie gaat over de meer technische instellingen van de mailserver zelf terwijl ‘domeininstellingen’ verwijst naar gegevens in verband met gebruikers, gebruikersgroepen, aliassen en mailinglijsten. Status geeft informatie en overzichten, inclusief statistieken met taartgrafieken. Logboeken omvat ook specifieke logboeken voor gevonden virussen en spam, en andere waarschuwingen.

U kunt een licentie van Kerio MailServer kopen inclusief ingebouwde McAfee antivirussoftware, maar daarnaast kunt u zelf nog een externe antivirusengine aanschaffen en door de MailServer laten gebruiken. Kerio ondersteunt Grisoft AVG, Alwil avast!, CA eTrust AntiVirus, NOD32, Sophos Antivirus, Symantec Antivirus en VisNetic Antivirus. In dat geval moet u wel zelf zorgdragen voor het automatisch bijwerken van de antivirusdatabase. Kerio heeft alleen voor de ingebouwde antivirusengine van McAfee instellingen in het beheer van de MailServer opgenomen. Kerio MailServer voorziet ook in een ingebouwd spamfilter en bijlagefilter.

Gebruik
Voor gebruikers die werken met Outlook en Exchange gewend zijn, verandert er vrijwel niets. De gebruikersinterface ziet er namelijk exact hetzelfde uit en het programma gedraagt zich alsof het met een Exchange-server aan het babbelen is, terwijl het dus in feite met de Kerio MailServer werkt.

Wat er wel volledig anders uitziet is de webinterface. Exchange heeft die ook, maar de webinterface van Kerio blijkt een stuk sneller te werken. Kerio behield het bekende drie-venstersysteem en vanuit de webbrowser kan zelfs met klikken en slepen gewerkt worden. De in de webinterface beschikbare functionaliteit is exact dezelfde als die van de Outlook-client. Ook het instellen van een verlof- of vakantieboodschap kan probleemloos vanuit de webinterface.

Vista
Kerio MailServer 6.4 ondersteunt de nieuwe groupware client Outlook 2007 van Microsoft en daarnaast ook de nieuwe Vista Mail en Vista Agenda applicatie die Microsoft meelevert met het Vista besturingssysteem. Een goed alternatief voor gebruikers die op zoek zijn naar een goedkope groupware-applicatie om e-mail, contacten en agenda’s te beheren zonder een volledige groupware-applicatie zoals Outlook aan te schaffen.

Kosten
De basislicentie van de Kerio MailServer geldt voor 10 gebruikers en is verkrijgbaar vanaf 339 euro voor de standaard versie of 419 euro voor de versie met McAfee anti-virus geďntegreerd. Extra gebruikers licenties gaan per 5 stuks (105 euro).

Doordat Kerio MailServer u de gelegenheid biedt om gebruik te maken van Linux, blijven niet alleen de aanschafkosten voor software en licenties laag, maar ook de kosten voor eventuele benodigde hardware. Linux legt tenslotte minder zware eisen op de hardware!

Wilt u meer vrijblijvende informatie ontvangen over wat Kerio Mailserver kan betekenen in uw organisatie, neem dan gerust contact met ons op!
 
 

bbits partnersbbits dienstenbbits contactbbits solutionsbbits helpdeskbbits bedrijfbbits overigebbits spamfilterbbits open source oplossingMKB automatisering, automatisering limburg mkb, mkb automatisering heerlen, mkb automatisering sittard, mkb automatisering kerkrade, mkb automatisering geleen, mkb automatisering roermond, mkb automatisering echt, IT solutions, ict oplossingen, IT oplossingen, IT consultancy, ict consultancy, netwerkbeheer, systeembeheer, consultancy